Når du sitter i sola med en vino tinto, nyter synet av nyutsprunget irrgrønt løv på mandeltrærne, gule, dansende sennepsblomster og fornøyde bier som summer i hagen, er det vanskelig å forestille seg hvor heftig vær vi kan ha her.

Da jeg bodde på Sula ble jeg vant til kuling, storm og til og med orkan. Men også pålitelig værmelding!  Jeg er gammel nok til å huske Værvarsel for fiskeribankene, Frøyabanken og Haltenbanken… Som også var ganske presis for Sula.

Så fikk vi yr.no. Yr funka der, men ikke her. Værmeldingen for Lobras kan vise  sol, skyfri himmel og 3-5 sekundmeter vind, mens realiteten er sterk kuling til storm fra vest, som gjør det omtrent umulig å få opp inngangsdøra. Ikke for det, når du går ut slår vinden uansett pusten utav deg, så det har ingen hensikt.

Til yrs forsvar skal sies at huset ligger på et av de mest værutsatte stedene i Lobras (som er en bitteliten kommune, både i utstrekning og innbyggertall). Nede i dalen og på nordsiden av elva, kan faktisk den meldte vindstyrken være tilnærmet riktig. Kan legge til, at de spanske appene ikke er særlig bedre.

Vinden kommer altså uten advarsel. Det er iallfall den unnskyldningen vi bruker for at ikke alt som sikres kan er sikret.  Men hvordan sikrer du en hestehenger?

hestehenger

Da vi kom flyttende hit høsten 2020, hadde vi med en hestehenger full av stæsj. Da den ble tømt, ble den fortsatt stående utafor huset, på tomtekammen. Helt til et stormkast flyttet den 20-30 meter avgårde. Seilasen ble foreviget på overvåkingskameraets video. Hengeren, viste det seg, hadde landet oppå trillebåra og presset denne flat, men bortsett fra det skjedde ingen skader. Det komiske er at en lenestol som vi hadde flyttet ut av huset for å kjøre på gjenbruk, sto igjen like urørt og hel.

 

Tatt av vinden

Planter har blåst ut av krukkene og dørmatta er long gone. Jeg lærer etterhvert. Blomsterkrukker og dørmatter kan limes fast. I den nye hagen vi holder på å anlegge utenfor la casita (leiligheten vi bor i), plantes alt utfra en potensiell vindstyrke på 30 sekundmeter, det vil si bak beskyttende murer. Jeg har plantet en hekk av oleander, som jeg håper vil gi vindskjerming. Etterhvert skal vi også få en terrasse på lesida av huset og et vindfang foran inngangsdøra.

 

stormkast

Kristian har mye mer erfaring med vinden her enn meg, og insisterte på at hageparasollen ikke bare skulle forankres i en tung sementblokk, men at blokka skulle graves ned. Hageparasollen i seg selv er en megatung konstruksjon Kristian har sveiset sjøl, nettopp med tanke på vindforholdene. Det hjalp ikke. Et stormkast knakk stålstanga tvers av.

Selv drømmer jeg om en koselig pergola i tre med en klatrende vinranke som skygge over uteplassen. Den drømmen tror jeg vil bli tatt av vinden før den blir realisert.

Hvorfor ikke bygge der det er ly?

Ja, det kan man saktens spørre seg. For det finnes områder på eiendommen som er mer beskyttet mot kraftig vind. Da Maja og Kristian kjøpte cortijoen i 2005, lå her mer eller mindre sammenraste bygninger  på samme sted som nå, og deler av de gamle konstruksjonene inngår i både villaen og bodegaen. De vurderte å sette opp et nytt hus på et lunere sted, men der var grunnen såpass ustabil at fundamenteringen ville bli svært dyr.

Dessuten, det er jo her i vinden utsikten er som mest storslått. Jeg liker å tenke på at det kanskje var maurere som opprinnelig bodde her på gården. Nå plasserte vel neppe de huset på bakkekammen for å kunne nyte en cocktail med de fantastiske solnedgangene. Kanskje heller fordi at herfra hadde de god oversikt over veien fra Granada, og folk som ferdet der, ja, til og med hva som skjedde langs veien og i landsbyene på den andre siden av dalen.

Når det er sagt, så må jeg innrømme at jeg synes det er utrolig koselig med et skikkelig uvær en gang i mellom. Og det er helt greit at huset ligger der det gjør. Den evig skiftende utsikten er verdt det.

Vil du følge oss?

Ønsker du å være den første som får vite om kurs og arrangement på vingården, og den første som mottar tilbud på opphold og liknende?

Legg igjen din epostadresse, og du vil få uregelmessige og relativt sjeldne mail fra oss. No spam, just love!