Da vi først begynte å snakke om å starte ferieutleie og kursvirksomhet på farmen, insisterte Kristian på at det var umulig, uten en oppdatering av solcelleanlegget til rundt 120 000 kroner. Jeg må ærlig talt innrømme at jeg ikke helt forsto hva dette innbar.

Som oppvokst i Norge er jeg vant til at strøm er noe som alltid finnes. Trykk på en knapp eller sett i et støpsel, og strømmen er der. Lys, varme, heis, mikro, stekovn, kjøleskap, fryser, støvsuger, oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel, hårføner, mobillader, brødrister, tv, wi-fi… Aldri noe problem. Jeg har bodd i gamle hus hvor sikringen gikk hvis jeg kjørte vaskemaskin, stekovn og varmeovn samtidig. Men da var det bare å skru av en dings, skifte sikring – og vipps, så var strømmen der igjen. Og, joda, jeg har vært på hytter hvor der ikke har vært innlagt strøm, men det har på en måte bare vært en eksotisk opplevelse som har vart noen dager. Det har ikke vært hverdag.

Venner fra andre land har fortalt det som for meg har vært anekdoter. For eksempel kom min venninne Irini hjem fra Tiblisi, sprekere og slankere enn noen gang, etter å ha vært der i tre uker. Tre ukers bootcamp? Nei, tre uker i en leilighet i 7.etasje i Georgias hovedstad, med så vilkårlig strømtilførsel at hun aldri kunne bruke heisen, men måtte gå trappene opp og ned flere ganger hver bidige dag. En gang hadde jeg også en vaskehjelp fra Albania, som aldri hadde brukt en støvsuger. Hun fortalte at i hjembyen hadde de strøm fire timer hver dag. Jeg skjønner at støvsuging ikke er det som prioriteres da.

Hva betyr det at sola gir strøm?

Sola skinner på solcellepanelene, som lader batteriet. Når det er mørkt, eller regner, kan du bruke den strømmen som er ladet. Når batteriet er tomt, er det slutt på strømmen. Helt til sola skinner igjen.

Hvor mye strøm du får, avhenger av hvor mange solcellepanel og batterier du har. Det gamle anlegget ga nok strøm to-tre personers beskjedne forbruk. Nok til å kjøre en oppvaskmaskin på en solskinnsdag, men ikke samtidig med vaskemaskinen. Å bruke elektrisk stekovn etter mørkets frambrudd, var uaktuelt. Du risikerte at strømmen tok slutten før maten var ferdig, og så satt du der, da, i mørket, med en halvferdig middag, og verken tv eller internett å trøste deg med.

Og så kom regnet…

Tidlig i desember regnet det flere dager i strekk. Batteriene ble ikke ladet, og strømmen tok slutt.

I og med at vi var strømløse, måtte vi lade mobiltelefonene i bilen. Nå har Kristian (aka Reodor Felgen) laget en kriseladestasjon for pc og telefon, av et gammelt bilbatteri. Mobilen er tross alt viktigst. Klesvasken hopet seg opp, men i Cadiar finnes automatvaskeri, så det ordnet seg med rene klær. Og det går faktisk helt fint å feie golvet istedet for å bruke støvsuger.

Vi har en gasskomfyr til matlaging, en gassovn som gir varme (i tillegg til vedovn) og vannet varmes med gass. Det går fint å lage mat i lyset fra ei hodelykt og å ta oppvasken for hånd (men herremin, så kjedelig). Men du  vet dette med problemer med gassforsyningen i Europa, som det har vært snakket så mye om på nyhetene? I Cadiar og Torviscon, våre nærmeste landsbyer, var alle forhandlerne utsolgt for gass. Vi hadde bare en flaske hjemme. Valgets kvaler: Varmtvann eller varm mat? I og med at livet er uutholdelig uten kaffe, vant komfyren.

Etterhvert fikk vi tak gass i en landsby en halvtimes kjøring unna. Lærepenge: Hamstre gass når du har mulighet til det.

Overvåking av strømforbruket

Nå er åtte nye solpanel og fem nye batterier på plass. Nok strøm til at vi kan tilby utleie av villaen, uten at gjestene risikerer å bli strømløse. Men vill strømfest blir det ikke. Det er forbudt å tine mat i mikroen. Stekovnen kan brukes på dagtid når sola skinner og om kvelden etter en solskinnsdag (de er det heldigvis flest av her i Andalucia). Vi kommer aldri til å kaste bort strøm på å varme opp svømmebassenget.

Strømgeneralen (Kristian) har fått en app på telefonen, og kan overvåke strømtilførsel og forbruk in real time. Det er betryggende. Helt til han kommer stormende og brøler «vem i hälvete har startat tvättmaskinen utan at kolla med mig först?!!» Da er det bare å krysse fingrene og håpe at sola skinner.

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM: