vinyard

Sammen med min kone Maja, kjøpte jeg Cortijo el Medico i 2005. Da hadde vi bodd 5 år i Australia, men vi følte oss ikke rede til å flytte tilbake til verken Norge, hvor Maja var født, eller Sverige, hvor jeg kommer fra.

Hovedhuset på Cortijo el Medico var nærmest en ruin og bodegaen (vinproduksjonslokalet) i elendig stand. Det var 30 år siden det hadde vært vinproduksjon på gården. De siste eierne hadde drevet mandeldyrking og noe fiken. På den 30 hektar stor gården finnes det over 1200 mandeltrær og 800 fiken.

Jeg er gammel syklist, og vår opprinnelige plan var å bygge opp et hotell for syklister som ønsket å utforske det spektakulære sykkelområdet i Alpujarra. Med finanskrisen ble det imidlertid vanskelig å finne investorer. Samtidig kom spanske myndigheter med et incentiv for å stimulere til vinproduksjon i Granada, som er Spanias nyeste vindistrikt.

Slik hadde det seg datamannen Kristian og blomsterdekoratøren Maja ble vinbønder.

Vi la ned et stort og omfattende arbeid med å gjenreise gården. Det aller meste har vi gjort selv, og tidvis med hjelp fra vår sønn Christoffer: Den gamle villaen var i for dårlig stand til å bevares, så den ble revet. En ny villa, i tradisjonell maurisk stil, ble bygget i stedet. Vi anla svømmebasseng, hønsegård og hage. Og vi satte ned 12 kilometer med vinranker, 12 000 planter: Syrah, Chardonnay og Tempranillo. Vi restaurerte bodegaen og lærte å lage vin.

majajansson
cortijo medico

I alle årene har vi hatt frivillige fra hele verden som hjelpere på gården, som har jobbet i alt fra en uke til flere måneder mot kost, losji og opplæring. Mange av dem ble nære venner.

 

vingård andalucia
tapping av vin
cortijo el medico

Fra 2015 ble Majas helse stadig dårligere. Hun døde i 2020, midt under koronaen.

 

maja jansson

Jeg ble alene på gården. På grunn av koronarestriksjonene kunne ikke frivillige hjelpere komme for å jobbe. Planlagte lanseringer av vin ble kansellert. Jeg valgte å forpakte bort vinmarken og flytte tilbake til Norge, hvor jeg hadde bodd i flere år tidligere.

Som et skjebnens lykketreff møtte jeg Tove i januar 2021. Tove har bodd over 20 år i Hellas, hvor hun i mange år drev gjestgiveri/retreat. Hun har skrevet flere bøker om Hellas og gresk mat, har en bachelor i ernæring og holder kurs, foredrag og skriver om Middelhavskost (les mer på hennes nettside HER).

Sammen ønsker vi nå å skape gode opplevelser med mat og vin på Cortijo el Medico. Villaen på farmen leier vi ut til hyggelige gjester, mens vi bor selv i leiligheten over bodegaen. Dette er et fantastisk sted for ferie, men også hvis du øsker å ha et arbeidsopphold i Spania over en periode. Vi tilbyr mat- og vinkurs, både over noen timer og over flere dager. Nytt i år er at vi har startet vinklubben El Medico. Er dette noe for deg? Meld deg på nyhetsbrevet vårt, så vil du bli oppdatert.