Litt om mandeldyrking: Med 1200 mandeltrær, er vi nesten like mye en mandelgård som en vingård. Særlig fordi mandeltrærne har vært her til evig tid, mens vinrankene er forholdsvis nye.

Mandeltreblomstringen er nesten over, noe som er fryktelig synd ettersom vi har en gruppe som kommer hit denne uka og vi ville gjerne at de skulle få oppleve dette. Det er millioner av mandeltrær i Alpujarra, og det er noe helt utrolig magisk over området når fjellsidene dekkes av et rosahvitt slør av mandeltreblomster. Selv kan jeg knapt gå ut med søpla uten kamera, for der er alltid et tre eller en blomst eller en utsikt til blomsterhavet som bare mååå foreviges. I fjor varte blomstringen betydelig lengre, men vi hadde en kraftig storm her forrige helg, og da den løyet og vi kunne åpne ytterdøra, var landskapet helt forandret: De rosa og hvite blomstene var rett og slett tatt av vinden, og erstattet av irrgrønne blad.

mandeltreblomstring
mandeltreblomstring

Kristians (ubekreftede) teori om hvorfor her er så mange mandeltrær, er at de er omtrent de eneste plantene som tåler klimaet.  Som jeg skrev i forrige blogginnlegg, er hele Contraviesa, åsryggen hvor vår gård ligger, utrolig utsatt for vind. Orkan er ingen sjeldenhet, for å si det sånn. Og mens plantene blåser ut av jorda hos oss, ser vi at på den andre siden av dalen, over elva Guadalfeo, hvor vinden sjelden tar tak, at både vindfølsomme sitron- og appelsintrær trives godt, samt alt annet av vekster i tillegg.

En fordel med mandeltrær, er at du kan plante mandeltrær i bratte skråninger. En annen fordel med mandeldyrking, er at mandeltrær, akkurat som vinranker, ikke trenger vanning. Hvis man er litt slemme mot de i oppveksten (igjen ifølge Kristian), og ikke skjemmer de bort med vann, vil røttene lære seg å trenge dypt ned i bakken til grunnvannet.

Og aberet?

Jo, det finnes ikke penger i mandel.

Spansk kontra amerikansk mandeldyrking

Spanske mandelbønder kan ikke konkurere med industrialiserte mandelprodusenter i USA, som kan tilby mandel til en mye lavere pris. Det er den mandelen du får kjøpt i løs vekt på Rema ved juletider. California står for 80 prosent av verdens mandelproduksjon. Mens bare en liten andel av mandeltrærne i Spania vannes, krever trærne i California mye vann, faktisk 10 % av statens vannressurser. For at du skal kunne spise en eneste amerikansk mandel, har det gått med 4,5 liter vann.

Grunn nummer to til at mandel ikke lønner seg, er selvfølgelig det fakta at vi har skapt samfunn hvor de som produserer mat på ekte vis, enten det er i Norge eller Spania, knapt kan leve av det. Mens de som selger mat, som Reitan og Hagen, blir mangemillionærer, går minimalt av pengene tilbake til de som faktisk har skapt grunnlaget for deres formue, bøndene.

Den dårlige økonomien i mandeldyrking, er hovedårsaken til at vi byttet ut en god del mandeltrær med vinranker. (For vinlaging blir vi skikkelig rike av, hahaha).

Høsting av mandel

Slik fjernes det ytterste mandelskallet. Avfallet brukes som brensel.

Det finnes over 40 ulike sorter mandel, men den vanligste spisemandelen er Marcona. Det er den vi har mest av på gården. Vi har 6-7 andre sorter, også, men disse mandlene går til industrien, hvor de brukes i blant annet sjampo og såpe. Det å ha ulike varianter av mandel, gir en viss sikkerhet. Skulle en sort mandel bli rammet av skadedyr ol, vil likevel de andre variantene overleve. Forhåpentligvis.

Og så er det bittermandel…

Mandeltrær som sår seg selv gir bittermandel. Bittermandel inneholder et stoff som heter amygdalin, og som brytes ned til cyanid (blåsyre) i kroppen og som i verste fall kan ta livet av deg. Ikke så lurt å spise, altså. Hvis du synes mandelen smaker bittert, er det best å spytte den ut.

Slik bruker du mandel

Nøtter, inklusive mandler, utgjør et fast innslag i Middelhavskosten og er noe av det som bidrar til å gjøre dette kostholdet til verdens sunneste diett. I tillegg til fiber og gode fettsyrer, er mandel også en god kalsiumkilde.

Her i Spania inngår mandel i mange retter, for eksempel i sausen til andaluciske kjøttboller. Jeg serverer ofte denne mandel- og appelsinkaken til gjestene her på gården, mens brente mandler er en deilig snacks til jul.

Vil du følge oss?

Ønsker du å være den første som får vite om kurs og arrangement på vingården, og den første som mottar tilbud på opphold og liknende?

Legg igjen din epostadresse, og du vil få uregelmessige og relativt sjeldne mail fra oss. No spam, just love!