Før jeg møtte vinbonden Kristian hadde jeg ingen anelse om at når det er snakk om bodega på en vingård er det vinproduksjonslokalet det handler om. Mesteparten av ungdomstiden tilbrakte jeg nemlig i Bodegaen på Samfundet i Trondheim, og der bare drakk vi vin, vi laget den ikke. Jeg levde i den vilfarelse at en bodega er et kjellerlokale, hvor man spiller høyt musikk og drikker seg full.
Som vi har fortalt om før, stoppet alt på gården opp under korona og Majas sykdom og dødsfall. Da Kristian dro til Norge i 2021, tok José over ansvaret for vinranker, mandel og fikentrær. Noe vin ble laget i vår bodega, noe i hans, men det hele var litt sånn på halv tolv. I fjor solgte José mesteparten av druene til andre produsenter. Han har laget noen hundre liter tempranillo og vi laget noen hundre liter chardonnay.
Men nu jäklar, som Kristian sier, skall det bli vinproduksjon!
På resten av eiendommen, har vi det siste halvannet året stort sett fikset, reparert, oppgradert og pusset opp. Fått det hele på stell igjen etter noen år med manglende omtanke og kjærlighet.
Nå er turen kommet til vinproduksjonen: Vår bodega holder på å få en facelift som vil gi Mattilsynet orgasme. I første omgang gjaldt det bad og garderobe, hvor det har vært vannlekkasje og malingen flaket fra veggene. Kristian har fikset lekkasjen, bygd ny vegg til toalettet og det hele har fått et friskt strøk maling.
Nå skal tankene tømmes og rengjøres, og golvet få et nytt strøk maling.
Tømming av vintanker
I bodegaen har vi to ståltanker på 3000 liter, en på 1500 liter, en på 1000 liter og en liten på 100 liter. I tillegg har vi to eikefat, som hver rommer 225 liter.
For å ta de siste først: Verken José eller Kristian har vært særlig fornøyde med eikefatene, som ga for mye vaniljesmak på vinen. Eikefat er uansett forbruksvare på en vingård, så disse fatene skal nå bli til hagebord. Vanligvis havner eikefat fra spanske vinbønder hos skotske whiskyprodusenter etter noen år.
Oj, vi har fått sherry!
Nei, ikke ekte sherry, altså! Men i en ståltank med chardonnay, har det vært en liten lekkasje som har gjort at vinen har oksidert og vi har fått et sherryliknende produkt. Som ifølge Kristian absolutt kan måle seg med den sherryen jeg kjøper for å bruke i matlaging (jeg har ingen formening om hva som er god og dårlig sherry). Og så går det også an å ta seg et glass nå og da, skulle man få lyst på det.
Bortsett fra fjorårets chardonnay (som Kristian tror kan bli bra etterhvert), inneholder ståltankene mye vin som ikke kan selges. Fordi den er udrikkelig. Sur rødvin. Vin er som en baby, den må stelles med, og når det ikke skjer, får du en udrikkelig væske. Det som har skjedd her, er at vinen skulle ha vært tappet på flasker for lenge siden. Istedet er den blitt stående i en altfor varm bodega og blitt ødelagt.
Dette med varme og klimaendringer er et stort problem her. Vinen gjærer for raskt, og får for lite aroma og for mye sødme. Når man lager naturvin, skal alt skje naturlig, og du har ikke lov å tilsette kjemikalier som kan stoppe eller trenere gjæringen.
Kristian skal gjøre et forsøk på å kjøle ned bodegaen ved å bygge en slags gang eller sluse ved inngangen. Omtrent som vindfang i norske hus, men som skal funke motsatt. Sola står nemlig rett på inngangsdøra til bodegaen hele formiddagen, og bidrar til at lokaler blir oppvarmet. Tanken er nå å bygge en isolert skyvedør lenger inn i lokalet, som skal stoppe varmen fra å spre seg videre til der tankene står. Det blir spennende å se om det vil funke.
Sur vin = god gløgg
I jula brukte jeg litt av denne sure rødvinen da jeg laget gløgg. I og med at du tilsetter sukker og masse krydder, drukner det den sure smaken.
Fantastisk, denne vil damene elske! var Josés dom over julegløggen.
I dag skal det lages noen liter gløgg som smaksprøve, og hvis Josés klienter (restauranter, arrangører av fiestaer) liker den, kommer vi til å lage et større parti.
Hvis ikke, havner alt i septiken. Tragisk, når du vet alt det arbeidet som skulle til før vi kunne fylle tanken. Men på grunn av livets krumspring gikk det slik med denne årgangen.
På den annen side, føles det jo ubeskrivelig deilig med en ny og frisk start. Blanke ark med fargestifter til.
Vil du være med?
Vi har startet vinklubben El Medico (Doktorens vinklubb) for deg som er såpass interessert i vin at du kunne tenke deg å bli andelsbonde på gården. Sammen med Kristian og José får du bli med og høste årets vindruer og starte prosessen med årets vin.
Vinklubben består av to grupper, med max åtte personer i hver, slik at alle skal kunne bli kjent og få et personlig forhold til gården vår. Les mer om vinklubben HER.
Vil du følge oss?
Ønsker du å være den første som får vite om kurs og arrangement på vingården, og den første som mottar tilbud på opphold og liknende?
Legg igjen din epostadresse, og du vil få uregelmessige og relativt sjeldne mail fra oss. No spam, just love!