Alpujarra

alpujarra

Cortijo el Medico ligger i åssiden av Contraviesa, et fjellparti som strekker seg parallelt med fjellkjeden Sierra Nevada. Vi sitter på terrassen og ser ut mot den høyeste toppen i Sierra Nevada, Mulhacen (3479 moh). Hele dette området på sørsiden av Sierra Nevada, som består av fjellparti, dype daler og raviner helt ned til Middelhavskysten, heter Alpujarra. Ofte blir flertallsnavnet brukt: las Alpujarras, som er en betegnelse på de rundt 50 landsbyene som klamrer seg til fjellsidene. Vi har utsikt til 12 av disse fra gården.

Alpujarra har i underkant av 25 000 innbyggere.

Vi bor i kommunen Lobras, som med sine 146 innbyggere er en av de minste i hele Spania. Det er cirka 5 km til landsbyen Lobras, så det går fint an å gå. Her er en veldig koselig restaurant/tapasbar, La Fabriquilla, som er åpen i helgene. (OBS! Kun kontanter).

Ellers er det fascinerende å kunne gå veien langs det gamle irrigasjonssystemet (se bildet under), som ble anlagt av romerne (før maurerne utviklet det videre) – og som fortsatt er i bruk i dag! Disse vannveiene leder smeltevann fra Sierra Nevada til åkrene i fjellskråningene. Det fordeles mellom bøndene etter et fast system, hvor den enkelte bonde kan lede vannet til sine åkre på bestemte klokkeslett. I andre deler av Granada, hvor vannnettet var helt gjengrodd, har man nå som et resultat av tørke startet et offisielt prosjekt med å grave det fram og ta det i bruk igjen.

Det er ingen butikker i Lobras, bare et apotek som er sporadisk åpent. Her er også en minibank, men det frarådes å bruke den da den sluker kort!

Skal du handle, må du til Cadiar, som ligger ti kilometer fra farmen. Cadiar er betydelig større enn Lobras, men må vel fortsatt betegnes som en landsby. Dit er det bussforbindelse noen ganger om dagen. Taxi koster 20 euro. I Cadiar er det et marked to ganger i måneden, den 3. og den 18 (også søndager), fra kl. 09-14, pluss et håndverksmarked (mange gamle hippier som selger skinnreimer og heklede hatter og slikt) den siste lørdagen hver måned. I Cadiar er der baker, to fiskebutikker, slakter, to supermarked og en rekke barer og restauranter.

En annen hyggelig by i nærheten er Orgiva, som ligger 35 minutters kjøring fra farmen. Her er det marked hver torsdag. Byen har også et godt utvalg av butikker. Det mest fascinerende med Orgiva er imidlertid alle hippiene. Sett deg på en kafé, glan på folk og lat som om du lever i 1968.

Maurisk arkitektur

Maurerne invaderte Spania i år 711, og den mauriske historien har satt et varig stempel på dette området. Den første mauriske befolkningen bygde de karakteristiske terrassene for å kunne dyrke jorda og skapte et irrigasjonssystem. Landsbyene er preget av nordafrikansk arkitektur, med trange gateløp, små hus med flate tak. For å bevare dette særpreget, stiller spanske myndigheter krav om at også moderne hus skal reises i maurisk stil, slik som villaen på farmen. Taket er helt flatt, kantet av skarpe skiferstein – som visstnok skal holde onde ånder borte (tror det stemmer – vi har ingen onde ånder her på farmen). Huspipene skal også bygges slik som du ser på bilder, de likner store sopper og er helt enestående for nettopp Alpujarra.

 

maurisk arkitektur

Muslimsk historie

Las Alpujarras var maurernes siste høyborg i Spania. Etter at castillianerne tok Granada i 1492, ble alle byens maurere tvunget til å konvertere til kristendommen. Mange valgte istedet å flykte til dette avsidesliggende og utilgjengelige fjellområdet og fortsette kampen. Tvangskristningen førte til en rekke opprør. Den siste muslimske lederen fra Alpujarra ble henrettet i 1571 og muslimene ble utvist fra området.

Fantastiske naturopplevelser

Landsbyene i Alpujarra er forbundet med et tett nett av stier, så enten du vil sykle eller gå er mulighetene uendelige. Stiene er generelt godt merket og turløyper også merket etter vanskelighetsgrad.

GR7 (grande route), en tursti som strekker seg fra sørspissen av Spania, gjennom Andorra og Frankrike, passerer vår lille landsby Lobras.

GR7

Opplevelser i regionen

ALHAMBRA

alhambra

ARABISKE BAD

HAMMAM

GRANADA

granada

COSTA TROPICAL

COSTA TROPICAL

VANDRERUTEN GR7

GR7

TREVELEZ

trevelez